Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Máte pravdu, něco takového existuje již dlouho.

Nechci se vás dotknout, ale asi vám uniklo základní komunistické (možná socialistické, to není důležité) heslo:

Každý podle svých možností, každému podle jeho potřeb.

Víte, tato společnost skutečně není natolik vyspělá, aby se takový návrh realizoval. Nejen proto, kdo by to financoval, ale hlavně proto, že by většina pracujících odmítla financovat základní potřeby nepracujících.

Pak máte ve svém textu mnoho neuchopitelných a nepochopitelných tvrzení. Jedno za všechny:

"Firmy by mohli nasadit moderní techniku, aniž by se báli společenské odpovědnosti." Co tím myslíte? To si fakt myslíte, že by firmy dávno nasadily moderní techniku, ale bojí se NĚJAKÉ (jakou odpovědnost???) odpovědnosti? Za co?

3 0
možnosti
EM

Za to co ušetří na mzdách?

0 0
možnosti
PH

P64e68t39r 18H30á72l44a

26. 9. 2013 9:14

Uvědomte si, že ty peníze se nezjeví jen tak od nikud. Na to, abyste mohl každému člověku dát např. 10 000, mu musíte (v průměru) taky 10 000 vzít. Navíc to přerozdělení samo o sobě něco spolkne.

Mě přijde, že jste na tom stejně jako svého času Lenin. Vidíte, že stávající systém nefunguje, ale vůbec se nezabýváte otázkou proč nefunguje, a rovnou chcete budovat socialismus. Ten má ovšem jednu drobnou vadu - nefunguje. To už dneska víme (na rozdíl od Lenina ve své době, ten by dnes, po těch zkušenostech, socialismus rozhodně budovat nechtěl).

Jistě, kapitalismus má své neduhy - avšak ty odstraníme tím, že odstraníme právě je.

Tržní hospodářství je co do celkového bohatství společnosti nejlepší možné. A já nevím, jak jinak hodnotit zasloužilost příjmu, než podle toho, jak pracuju... přijde mi prostě špatné brát pracujícím a dávat líným. Pak se totiž vytrácí ta chuť pracovat.

Dále jsem přesvědčen, že by vznikaly hordy dětí, jejichž jediným účelem by bylo, aby rodiče brali jejich zaručený příjem.

Váš model je vcelku rozumný pro situaci, kdy je skutečně málo práce. Já mám ale v současnosti dojem, že práce je až až, jenomže je hrozně špatně rozložená mezi lidi. Za celý svůj život jsem nepotkal jednoho jediného kvalitního a spolehlivého řemeslníka. Myslíte, že poptávka po něm je malá? Není. Je tak velká, že si řemeslníci můžou dovolit být nespolehliví, protože stejně nemáte na koho jiného se obrátit. Ale lidem to nepřipadá dost nóbl povolání... no, to je ale jejich mínus. Lidi za sebe musí nést zodpovědnost.

1 0
možnosti
EM

Určitě máte v mnohém pravdu. Jenže není tak úplně čistá. Práce je a je jí spousta ale jak jsem již psal. Je to práce která nemá význam a je jen pro to aby byla. některé nehodnotné pozice jsou dokonce odměńovány mnohem více než je zdrávo . zejména administrativní sféra. A právě zde vzniká ten problém, že málo placené práce avšak ty které josu hodnotné a přínosné nehcce nikdo dělat. Já se práci nebráním a určitě jí nechci vymítit to nikoliv. Jen si myslím že lidi by se ZP mohli pracovat na pozicích které ji mdávají smysl. Mohli by se více zaměřit na dobrovolnictví a pomoc. Mohli by se věnovat obrodným činnostem. Jednodše by nehledali práci podle peněz ale podle účelnosti. 

A jak jsem psal o financování jsem záměrně nepsal. Ovšem jak říkáte ty peníze si stát vezme ale vezme si je prostřednictvím DPH, které je generováno kupní silou která by patrně vzrostla

1 1
možnosti
MS

Myšlenka je to sice hezká, nicméně lidstvo na to ještě není připraveno. Každý by mohl dělat, co chce. A kdo bude dělat ty věci, které jsou nutné dělat, ale na Čechy (pokud to vztáhnu pouze na ČR) jsou pod úroveň? Proto musíme mít imigranty. Všichni se vrhneme na vědu a kdo bude vyrábět, nejspíše by ubylo i zemědělců - ty je třeba mít, protože vědy, staráním se o jiné apod. se fakt nenajím. Stavařů - taky není zrovna moc.

A co je spousta lidí? 80 %? 1 %?

Pokud dáme každému nějaký příjem na základní život, mzdy by musely být výrazně vyšší, zvýší se náklady, musí vzrůst ceny. A jsme zase na začátku. Efektivita ještě není tak velká, aby to bylo zvládnutelné.

1 0
možnosti
EM

Tohle je taky častý argument. Ale moc ho nechápu, proč by se museli zvednout mzdy? V souvislosti se ZP by také bylo žádoucí zrušit daň z příjmu jelikož na této dani stát stejně nevydělává žádnou převratnou sumu

A druhá věc, právě že ty užitečné ale málo placené profese by jen tak nezanikli. To jsou profese které mají obrovskou historii. Řemeslné práce. To lidi dělají s láskou.  Co se výroby týče tak většina výroby jde dnes mechanizovat, o tom také píšu. Za poslední dekádu stoupla produkce a stoupla nezaměstnanost to je tedy patrné.

A proč by stoupali ceny? v podstatě to co stát vyplatí na ZP by se zčásti vrátilo do kasy na dph.

0 0
možnosti
Foto

Kde  na to seženete  peníze? Od Rodchilda?? Ten nerozdává, ten peníze zbírá.

0 0
možnosti
EM

Já se tu záměrně nezmiňoval o tom kolik by to stálo a o tom, jak to financovat. Šlo mi o to abych do podvědomí lidí nastínil, že tkaový model existuje (a poměrně dlouho)

Financování je druhá věc ale ono je potřeba se podívat na celý systém peněz a toho "kapitalismu". V podstatě státy v moderní společnosti už nefinancují svůj chod penězi ale dluhy a kredity z dluhů. A na vrub toho jejich výdaje obsahují úroky. Kdybyhcom se bavili o zlatě ano řeknu, máme určitý počet zlata a tím tento model nepokryjeme. Ale společnost dosáhla pokroku i tím že zavedla platidla ,která již dnes nejsou na nerostém bohatsví závislá (tedy ne přímo). BOhužel se to zvrtlo a některé skupiny lidí si uzurpují právo určovat politiku toho šlechetného nápadu s platidly. Tudíž určitě by se dal vymysle způsob jak "utáhnout" tento model. Ale nejdříve se o tom vůbecm usí začít mluvit. Proto si myslím že petici by měli podepsat i ranní odpůrci jelikož nad stolem se pak bude diskotovat a argumentovat lépe :)

0 0
možnosti
  • Počet článků 65
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1124x
Víš jak.