Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Tahle myšlenka je založená napředpokladu, že se v posledních sto letech nějak výrazněkvalitativně změnil způsob výroby, což je ovšem pouzepředpoklad; proti tomu stojí fakt, že většina výroby senezměnila ani nezautomatizovala, ale prostě přesunula jinam. Nášblahobyt pořád ještě stojí na lidské manuální práci, ovšemna práci, která probíhá tisíce kilometrů daleko; zatímco vevyspělých zemích se struktura ekonomiky samozřejmě mění a srozvojem technologií dochází k eliminaci spousty pracovních míst,dá se argumentovat tím, že se tak děje jenom proto, že celáekonomika stojí na hřbetě "vykořisťovaných" zemítřetího světa.

Jinak to, že je pro lidi těžké sipředstavit, že žijí bez práce, je dáno tím, že pojem práceprostě stojí v základech naší civilizace. Ať už je člověkmarxista nebo konzervativní liberál, práce je pro něj centrálnípojem (čímž samozřejmě netvrdím, že má pro ně stejnývýznam). Proto lidi považují představu života, kde by byla prácedobrovolná, za poněkud cizí a obtížně představitelnou. Dalšívěcí je, že podobné masivní zvýšení míry redistribuce bysamozřejmě vyžadovalo masivní zvýšení daní, což v dnešníchliberáních společnostech, typických nízkou mírou solidarity,představuje výrazný problém pro politickou průchodnost takovéhořešení.

Jinak pokud člověk podporuje myšlenkuzákladního příjmu, těžko se vyhne škatulce „levicovýultraliberál“ (respektive původnímu označení levicovýlibertarián, kterýžto proud tenhle koncept rozvinul a dlouhodoběobhajuje, jakkoliv existují i pravicovější varianty).

0 0
možnosti
Foto

Komunismus: "Každému podle jeho potřeb, každý podle svých schopností.". Ovšem základní příjem jako metoda srovnání nároků na kus planety pro každého zní pak jinak: "Každému stejný díl planety a každý se svým dílem podle své chuti." Ten díl planety je u základního příjmu vyjádřen penězi, ale šlo by to i s kusem půdy.

0 0
možnosti
JP

a co chcete delat v pripade, ze naprosta vetsina pudy uz v soucasne dobe nekomu patri ? nejake to znarodnovani a kolektivizace ? to uz tady TAKY bylo, a opravdu si nemyslim, ze zrovna tohle je neco, co by se melo pro velky uspech opakovat ...

0 0
možnosti
JA

J39i77ř93í 89A46l10e96x55a

22. 2. 2013 9:51

Komunismus?

Nojo, to není úplně nová teorie..... Rv:-P

1 0
možnosti
EM

Ale tohle přece nemá s komunismem pranic společnýho. Tohle není o ismech ale o obecnym pojetí peněz jako prostředku fungování lidí. A o pohledu na práci. Komunismus nepočítal s automatizací ale naopak pro prací všech pro všechny. Tohle je doba pokroků. Výroba se automatizuje, "papírování" se automatizuje. Státní správa - i když šíleně a chybově- se automatizuje. Až se zautomatizuje všě co půjde co pak s lidma. Nebudou pro práci potřeba. Tak at umřou nebo jak? Je to hodně nadsazený nikdy se nezmechanizuje a automatizuje všechno ale je to o tom, že ted lidi pracujou aby mohli žít. S tímhle modelem to je jiný. Budou žít aby mohli žít kvalitně. Bez omezení. To přece neni komunismus

1 1
možnosti
  • Počet článků 65
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1124x
Víš jak.