Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

25 let poté, občanská společnost aneb nálada na bodu mrazu

25 let uplynulo od sametové revoluce a lidé se ohlížejí zpět.  Sumarizují, co se povedlo a nepovedlo. Uplynulé čtvrtstoletí honorují i na něj nadávají. Pro někoho je to část života, pro někoho celý život, pro někoho pár let. Někdo zažil více před oním rokem 89, někdo méně. Jedno však máme všichni společné. Je to možnost mít svůj názor a veřejně ho v jakékoliv formě vyslovit (to jaké reakce vyvolá a jaké bude mít důsledky, je již druhá věc a je také znakem svobody). Někdo namítá, že žijeme v době plné nesvobody a lži a velkého podvodu a jiní tvrdí, že žijeme v plně svobodné společnosti.

Nechci se pouštět do sudby ani nějakých velkých lamentů na uplynulých 25 let, které znamenají téměř celý můj život, ale rád bych se podělil o některé své postřehy.
Jsme národ, ve kterém je společnost diverzifikována světonázorem, politickým smýšlením, etnikem, vyznáním a kdo ví čím ještě. Tato pluralita je rozhodně znakem svobodné společnosti.
To, že se člověk může přihlásit k nějakému názoru, či se narodit v nějakém etniku a žít, je velká výsada západního světa. Problém ovšem nastává tehdy, když je tato pluralita nabourávána mocenskými
tlaky. Nemyslím mocenskými tlaky politiků, ale samotných lidí a společenství. Boj za jedinou pravdu nikdy neskončil a dále trvá. Dialog v podstatě vyhasl a nahradilo ho útočení a agresivní rétorika.
Argumenty nahradili tyče a facky. Ve starém Římě vždy začínali slovem a pak přišel na řadu kov. U nás je tomu naopak (Cicero by nechápal).
Pohrdáme tedy darem svobody a ještě jsme tak odvážní, že svádíme toto mizení svobodna do pozadí na politiky, média, zednáře, muslimy atd.
Je to velmi pokrytecké, hledat příčiny tam, kde primárně nejsou. Nechceme vidět svůj vlastní odraz v zrcadle, tak raději koukáme na obrazy jiných. Sebekritika je tabu.
Za těchto 25 let se u nás neustále mluví o institutu zvaném občanská společnost. Někdy vidím zprávu, že upadá, někdy že vzkvétá, někdy, že s zapojuje atd. atd.
Problém ovšem tkví v tom, že od roku 89, kdy se měl nastartovat právě rozkvět občanské společnosti, se nic takového nevytvořilo.
Občanskou společnost netvoří politici ani předáci. Tvoří jí jednoduše každý člověk, každý jedinec. Každé dítě i každý kmet. Tvoří se výchovou k víře v občanskou společnost a s dodržováním základních cností.
Nelze ale tvořit občanskou společnost v podhoubí nenávisti, závisti a nálady na bodu mrazu. Brunátnost, smutek, ukřivděnost, kverulanství, sobeckost jsou atributy, které nejsou symbiotické s občanskou společností.
Naopak láska, touha pomáhat, vstřícnost, slušnost, přejícnost, progresivnost jsou faktory, které jsou hlavními pilíři.
Lidé se bojí spolu komunikovat v nějaké neutrální rovině. Nehledají kompromisy a nejsou ochotni přijmout byť tu nejjemnější kritiku. Za to skvěle umí svalovat vinu na někoho ikonického a to nejlépe na politiky či média. To jsou oblíbené
terče. Netvrdím, že politika je čistá a média jsou vždy neutrální, avšak je to jen odraz společnosti. Nikdo za nás tyto sféry nevytváří, a i když by kdejaký zastánce konspiračních teorií mohl oponovat, já tvrdím, že politiku i média si tvoříme sami.
Politické sféře se velmi hodí, když je společnost rozhádaná. Hodí se jí, když je rozdělená na co nejvíce frakcí a směrů a bijí se hlava nehlava. Naopak se bojí právě občanské společnosti, která je schopna se domluvit a samostatně koexistovat s právním státem.
Pokud se nám v následujících letech podaří vytvořit občanskou společnost, věřím, že zavřena budou ústa většiny kritiků uplynulých let. Pořád však je potřeba, aby se oni i vy zapojili do tohoto budování. Je to v našich rukách. Proto, oponenty je potřeba
přesvědčovat bez arogance, bez agresivity. Je třeba upozorňovat lidi na jejich chyby („pane, ta flaška patří do plastů“, namísto „kam to hážeš, kreténe, plesk“) a je třeba se naučit kritiku přijímat („děkuji, to jsem nevěděl“ na místo „starej se o sebe, hovado“).
Na závěr, nemyslím si, že uplynulých 25 let bylo špatných. Jak se říká "chybama se člověk učí", nebo "co nás nezabije, to nás posílí". Takže do budoucna přeji všem trochu optimismu a porozumění.

Na závěr citát již zmíněného Cicera - „Svoboda je účast na moci.“

Autor: Eduard Málek | úterý 18.11.2014 10:00 | karma článku: 14,04 | přečteno: 841x
  • Další články autora

Eduard Málek

Slavík+Ortel vs. veřejný prostor

Co o nás vlastně říká kauza Ortel? Čím je zapříčiněna a proč způsobuje tolik povyku? Opravdu si zaslouží výhra kapely původně lokálního významu a soutěž, která již dávno ztratila svou hodnotu takový zájem.

29.11.2016 v 13:39 | Karma: 13,20 | Přečteno: 875x | Diskuse| Kultura

Eduard Málek

Vazalové strachu

Hledal jsem nějaký pěkný termín, který by trefně pojmenoval hořkou atmosféru posledních let. Zejména pak posledních měsíců těchto let.

5.4.2016 v 12:13 | Karma: 16,44 | Přečteno: 2076x | Diskuse| Společnost

Eduard Málek

hoaxy, propaganda aneb multilevel-marketing v praxi

Chceme až příliš měnit svět. Chceme být slyšet a mít vliv. Je jedno kam a jakým směrem svět nasměřujeme. Základ je, že to uděláme my a všichni to o nás budou vědět.

17.2.2016 v 14:29 | Karma: 12,65 | Přečteno: 980x | Diskuse| Společnost

Eduard Málek

Imigranti a šibenice aneb maloměstem napříč

Trend poslední doby. Imigrantská vlna. Hordy barbarů se ženou na naši kulturně vyspělou Evropu a co víc, dokonce si dovolují požadovat azyl v naší vysoce civilizované zemi.

2.7.2015 v 10:30 | Karma: 20,59 | Přečteno: 2494x | Diskuse| Společnost

Eduard Málek

Klubová scéna aneb jak se vypořádat s nízkou návštěvností?

Doba je zlá. To každý ví a omílá se to pořád dokola. Je tak zlá páč jsme chudí a nešťastní. Nevím, jestli je to vinou chudoby a neštěstí a vůbec nespravedlnosti ve světě ale současná situace na české klubové scéně je, co se týče návštěvnosti žalostná.

8.9.2014 v 10:00 | Karma: 12,31 | Přečteno: 894x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Rusko útočilo na zařízení, která zajišťují dodávky plynu do EU, řekl Zelenskyj

27. dubna 2024  20:14,  aktualizováno  20:33

Sledujeme online Sobotní vzdušný útok ruských sil na energetickou infrastrukturu Ukrajiny cílil na plynárenská...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  20:04

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Povolení stavby do měsíce a online. Úředníci v obavách, mezi stavaři skepse

27. dubna 2024

Premium Místo obíhání stavebních úřadů a shánění razítek k povolení stavby nebo rekonstrukce bude lidem...

Bizarní logistický hlavolam. Trump by šel do vězení i s prezidentskou ochrankou

27. dubna 2024  19:55

Americká tajná služba má na starosti ochranu prezidenta, ať už je zrovna v Oválné pracovně, nebo...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 65
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1124x
Víš jak.