Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Základní příjem aneb svobodný život pro všechny. Zkuste se zamyslet

Poslední dobou se znovu a více zabývám myšlenkou jednoho ušlechtilého projektu a to Nepodmíněným základním příjmem. Vedu diskuse se svými známými. Vedu diskuse s neznámými na různých fórech a diskusích. Zajímavá je především oponentura  odpůrců tohoto nápadu. Bývá často naprosto stejná. S podivem naštěstí v žádné diskusi nedošlo k nějaké urputné hádce ale jednalo se o faktickou výměnu názorů.

  Nepodmíněný základní příjem, abych to shrnul - znamená v podstatě to, že každý občan státu, nezávisle na jakémkoli faktoru (věk, pohlaví atd.) bude každý měsíc odměněn za elementární počin. Za to že je. Bude odměněn stejně tak, jako je odměňován za svou práci. Znamená to, že každý měsíc získá prostředky na důstojný život, na základní potraviny, bydlení. Nejedná se o žádný luxus ale lidé se nebudou muset bát o střechu nad hlavou a o své zdraví.         

Nadále bude ale na výběr zaměstnání, které zajistí nadstandardní příjem. Každý může pracovat. A co je krásné, každý může pracovat na tom, co považuje za přínosné a hodnotné. Již nebudou lidi nuceni pracovat na pozicích uměle vytvořených dnešním systémem. Nebude nutné být otrokem doby a pro zařazení do společnosti muset pracovat 10 hodin denně na pozici, která nedává žádný smysl. A že takových pozic je. Naopak pozic které jsou prospěšné, hodnotné, ctnostné se nikdo nechce v dnešní době ujmout. Proč? Jsou málo placené, lidé si jich v konzumní době neváží. Nemají cizí název, nepodléhají korporativním kulturám atd. atd.         

Řemeslné práce, služby, opatrovnické práce to vše dnes zapadá prachem, a dělají to lidé, kteří musí vytrpět hodně sebezapření.         

Vraťme se k NZP. Kdyby se aplikoval tento model. Zbytečné pozice by časem zanikli, jelikož lidé by nepožadovali vysoký příjem na základě práce, která je nebaví. Mohli by se věnovat činnosti, která je naplňuje. A spoustu a spoustu lidí naplňuje například pomáhat nemocným, spoustu lidí naplňuje vytvářet nějakou materiální hodnotu, spoustu lidí baví psát, hrát. Časté argumenty odpůrců byly, "všichni by se váleli". Opravdu tomu věříte? Průzkumy dokazují (přiznávám, teď v ruce nemám ten průzkum co byl dělán v USA ale zeptejte se lidí co znáte jak by se zachovali), že lidé by stále chtěl vyvíjet činnost. Jen by vyvíjeli činnost, která má smysl. Další argumenty jsou: "lidé by pak nepracovali a nevytvářeli by hodnoty, za které jsou právoplatně odměněni". Není tomu tak. Lidé dnes nejsou odměňováni za to, že vytvářejí hodnoty ale za to, že se nedobrovolně stali otroky doby, otroky společnosti vedené korporativním duchem a penězi. Mzdy jsou jen strohá obhajoba estabilishmentu pro to jak společnost vykořisťují.  ¨         

NZP by tedy mnohé vyřešil. Zajistil by všeobecný pokrok, jelikož daleko více lidí by mohlo studovat a pracovat ve vědě. Firmy by mohli nasadit moderní techniku, aniž by se báli společenské odpovědnosti. Konečně bychom se dostali do fáze, o kterou usilujeme po celé generace, tedy - aby za nás pracovali stroje. Mechanizace pohlcuje lidstvo a není to nic špatného. Nezaměstnanost není negativní faktor, nýbrž odráží potřebu lidské práce ve světě. Není potřeba hnát se za kariérou, pokud máte příjem zajištěný. Můžete se věnovat rodině, vzdělání kultuře. Můžete pracovat úměrnou dobu k tomu, co považujete za správné a hlavně můžete dělat na tom, na čem chcete. To je svoboda. Zdá se to býti utopické téma a možná i trochu je. Avšak zkuste se zamyslet. Netvrďte hned (jako někteří) že je to "pitomost". Lidé se zamýšlejí nad daleko většími "hovadinami". Dejte šanci průchodu myšlenek a zkuste si představit svobodnou společnost, která není využívaná pro vyšší účely. Která není závislá na zaměstnavateli a pomalu mu neolizuje konečky prstů. Zkuste se vžít i na druhou stranu, do role majitelů a výkonných ředitelů firem. Jejich pokrok zpomaluje lidský faktor. To, co mohlo být automatizováno není, jelikož společnost funguje na bázi toho, že lidé pracují na co největším počtu pozic a firma si místa obhajuje.         

Kolik stresu by NZP potlačil, kolik hodin probdělých nocí, že nebude co jíst, kolik zármutku nad nedostatkem času na věci co nás baví. Jeden kamarád mi řekl, že když má člověk málo času, alespoň si ho váží ale považuju to za lehké propadnutí do beznaděje. Člověk si může vážit času a hlavně svého života mnohem svobodněji, když nebude svázán a když nad sebou nebude mít bič v podobně panáčka se zdviženým ukazovákem a hrozbou ty, ty, ty, ty to budeš platiti.   Článek jsem se snažil sepsat tak, aby lidé co o NZP nikdy neslyšeli, měli alespoň nějaký obrázek

Lidé, poroučím se.  

Na závěr několik odkazů.

Pokud byste chtěli, aby se o tomto sociálním modelu alespoň hovořilo, podepište celoevrospkou petici. http://basicincome2013.eu/ubi/cs/podpisova-stranka-eoi/  

Dokument o základním příjmu http://www.youtube.com/watch?v=PUYTtluGu4A  

Článek britského antropologa Davida Graebera http://a2larm.cz/2013/09/prace-na-hovno/    

Další článek http://www.ceskaskola.cz/2013/09/lukas-krecan-stroje-nas-pripravi-o.html?spref=fb        

Autor: Eduard Málek | čtvrtek 26.9.2013 8:30 | karma článku: 14,17 | přečteno: 1150x
  • Další články autora

Eduard Málek

Slavík+Ortel vs. veřejný prostor

Co o nás vlastně říká kauza Ortel? Čím je zapříčiněna a proč způsobuje tolik povyku? Opravdu si zaslouží výhra kapely původně lokálního významu a soutěž, která již dávno ztratila svou hodnotu takový zájem.

29.11.2016 v 13:39 | Karma: 13,20 | Přečteno: 875x | Diskuse| Kultura

Eduard Málek

Vazalové strachu

Hledal jsem nějaký pěkný termín, který by trefně pojmenoval hořkou atmosféru posledních let. Zejména pak posledních měsíců těchto let.

5.4.2016 v 12:13 | Karma: 16,44 | Přečteno: 2076x | Diskuse| Společnost

Eduard Málek

hoaxy, propaganda aneb multilevel-marketing v praxi

Chceme až příliš měnit svět. Chceme být slyšet a mít vliv. Je jedno kam a jakým směrem svět nasměřujeme. Základ je, že to uděláme my a všichni to o nás budou vědět.

17.2.2016 v 14:29 | Karma: 12,65 | Přečteno: 980x | Diskuse| Společnost

Eduard Málek

Imigranti a šibenice aneb maloměstem napříč

Trend poslední doby. Imigrantská vlna. Hordy barbarů se ženou na naši kulturně vyspělou Evropu a co víc, dokonce si dovolují požadovat azyl v naší vysoce civilizované zemi.

2.7.2015 v 10:30 | Karma: 20,59 | Přečteno: 2494x | Diskuse| Společnost

Eduard Málek

25 let poté, občanská společnost aneb nálada na bodu mrazu

25 let uplynulo od sametové revoluce a lidé se ohlížejí zpět. Sumarizují, co se povedlo a nepovedlo. Uplynulé čtvrtstoletí honorují i na něj nadávají. Pro někoho je to část života, pro někoho celý život, pro někoho pár let. Někdo zažil více před oním rokem 89, někdo méně. Jedno však máme všichni společné. Je to možnost mít svůj názor a veřejně ho v jakékoliv formě vyslovit (to jaké reakce vyvolá a jaké bude mít důsledky, je již druhá věc a je také znakem svobody). Někdo namítá, že žijeme v době plné nesvobody a lži a velkého podvodu a jiní tvrdí, že žijeme v plně svobodné společnosti.

18.11.2014 v 10:00 | Karma: 14,04 | Přečteno: 841x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

KOMENTÁŘ: Trumpovy trampoty s potraty. Mohly by mu prohrát volby?

28. dubna 2024

Premium Donald Trump rozjíždí prezidentskou kampaň a průzkumy říkají, že to bude souboj prsa na prsa s Joem...

U Votic se srazila tři auta, ženu záchranáři letecky transportovali do Prahy

28. dubna 2024  15:57,  aktualizováno  16:33

U Votic na Benešovsku došlo k dopravní nehodě, havarovala zde tři osobní vozidla. Podle policie měl...

V Rakousku zemřel český turista, měl nehodu při jízdě na kajaku

28. dubna 2024  14:15,  aktualizováno  16:27

Při sobotní nehodě na kajaku nedaleko rakouské obce Scheffau zemřel 36letý Čech, uvedla rakouská...

Čína dokončuje „neviditelný“ bombardér. Máme lepší, řekl Pentagon

28. dubna 2024  16:26

Číňané oznámili představení svého „neviditelného“ (stealth) bombardéru H-20. Pentagon to ale moc...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 65
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1124x
Víš jak.